Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 21.110 morți în Fâșia Gaza. Alte 55.243 au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.
Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 21.110 morți în Fâșia Gaza. Alte 55.243 au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas ar putea accepta să elibereze noi ostatici în schimbul unui armistițiu oferit de Israel, afirmă un oficial egiptean, în contextul în care secretarul de Stat american, Antony Blinken, urmează să efectueze un nou turneu în Orientul Mijlociu, pentru a pregăti etapa post-conflict în Fâșia Gaza.
Citește articolul AICI
Premierul palestinian (Cisiordania) Mohammed Shtayyeh a declarat miercuri că Israelul nu va „triumfa niciodată asupra voinței poporului palestinian” de a obține libertatea, independența și statalitatea, transmite AP.
La o întâlnire a guvernului Autorității Palestiniene la Ramallah, în Cisiordania, el a susținut, de asemenea, că Israelul a devenit un „stat interzis” în timp ce își continuă războiul împotriva Hamas. (Citește mai multe – AICI)
Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a declarat că este ”pregătit” pentru ”ziua de după” războiul din Fâşia Gaza, care „va fi un test pentru (credibilitatea) Statelor Unite”, în ceea ce priveşte dorinţa lor de a pune capăt conflictului pe baza rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, transmite miercuri EFE.
Într-un interviu acordat televiziunii egiptene ON TV, difuzat miercuri, Abbas a evidenţiat şi divergenţele dintre ANP, pe care el o prezidează, şi alte facţiuni palestiniene, într-o aluzie voalată la grupări cum este Hamas, atunci când se pune problema de a alege între rezistenţa „militară” sau „populară paşnică” împotriva ocupaţiei israeliene, potrivit Agerpres.
„Ziua de după” războiul dintre Israel şi Hamas „vom fi prezenţi în Gaza, în orice moment, dacă se va desfăşura o conferinţă sau o întâlnire internaţională, vom fi gata să studiem situaţia pe baza legitimităţii internaţionale şi aplicarea acestei legitimităţi internaţionale”, a spus Abbas.
Aceasta – a subliniat el – „înseamnă (înfiinţarea) Statului Palestina care include Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul” de Est, oraş ocupat de Israel în 1967.
”Israelul (…) vrea să rămână şi să ocupe părţi din Gaza, dar nimeni în lume nu este de acord, iar teoretic, şi spun asta între paranteze, nici SUA nu sunt de acord”, a afirmat el. „Când va veni momentul, le vom spune că este timpul să pună în practică ceea ce au declarat. Când va veni momentul, va veni examenul pentru SUA”, a subliniat liderul palestinian.
Şase palestinieni au fost ucişi în Cisiordania ocupată într-un atac israelian cu dronă, a anunţat miercuri Ministerul palestinian al Sănătăţii, citat de agenţiile DPA şi France Presse.
O dronă a fost lansată spre o casă din tabăra de refugiaţi în sectorul Tulkarem, potrivit informaţiilor palestiniene. Un al şaptelea palestinian era într-o stare care îi punea viaţa în pericol cu leziuni la cap. Morţii aveau 17, doi 19, doi 23 şi unul 28 de ani.
Armata israeliană a atacat mai devreme tabăra. Ea a promis o declaraţie asupra incidentului mai târziu.
Operaţiunea israeliană în Cisiordania a escaladat temerile comunităţii internaţionale că războiul se va răspândi din Fâşia Gaza controlată de militanţii Hamas către celălalt teritoriu palestinian, conform Agerpres.
De când teroriştii Hamas au ucis peste 1.200 de persoane în Israel într-un atac surpriză la 7 octombrie şi au luat ostatici, Israelul bombardează Fâşia Gaza şi a lansat o operaţiune extinsă.
Armata israeliană îşi multiplică miercuri atacurile în Fâşia Gaza, în cadrul operaţiunii împotriva Hamas care, anunţă ea, ar putea să mai dureze „multe luni”, în pofida unor puternice îngrijorări umanitare, relatează AFP.
Într-un nou semn al unei regionalizări tot mai puternice a conflictului, Statele Unite au interceptat la Marea Roşie drone şi rachete trase de către rebeli huthi, care ameninţă interese israeliene, în semn de ”susţinere” a Fâşiei Gaza.
În acest teritoriu palestinian, forţele israelinee ”luptă la Khan Yunis” (sud) şi îşi ”extind” operaţiunile în tabere de refugiaţi din centru, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.
Armata a dat un ordin de evacuare locuitorilor Taberei de Refugiaţi al-Bureij (centru) şi din zonă. Unii au fugit deja la Rafah, unde au sosit cu bagaje stivuite pe capota maşinilor lor, potrivit AFP.
Peste 240 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii al Hamas. Cadavre ale unor palestinieni au fost transportate cu un camion către o groapă comună la Rafah, unde au fost îngropate, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, citat de News.ro.
Franţa este „serios îngrijorată de anunţul autorităţilor israeliene privind intensificarea şi prelungirea luptelor în Fâşia Gaza”, a afirmat marţi Ministerul francez de Externe într-un comunicat, notează AFP.
Parisul „reiterează cu forţă apelul său la un armistiţiu imediat care să conducă la o încetare a focului”, a adăugat Quai d’Orsay, deplângând „bombardamentele sistematice (care) au făcut din nou foarte multe victime civile în ultimele zile” şi îndemnând Israelul „să ia măsuri concrete pentru a proteja vieţile populaţiei civile din Gaza”.
Salutând o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite adoptată vineri, Franţa a cerut, de asemenea, Israelului să „faciliteze livrarea de ajutoare în toată Fâşia Gaza şi să ia măsuri urgente pentru a garanta accesul umanitar deplin, în siguranţă şi nestingherit”.
„Trebuie să fie facilitată folosirea tuturor căilor de acces şi circulaţie, inclusiv prin punerea în funcţiune completă şi urgentă a punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom”, între Israel şi Fâşia Gaza, a precizat ministerul, citat de Agerpres.
Rezoluţia Consiliului de Securitate cere livrarea „pe scară largă” a ajutorului umanitar în Gaza, dar nu o încetare a focului, pe care Statele Unite, principalul susţinător al Israelului, nu o doresc.
Consilierul pentru securitate naţională al preşedinţiei SUA, Jake Sullivan, şi ministrul israelian al afacerilor strategice, Ron Dermer, au discutat marţi despre trecerea Israelului la „o fază diferită” a războiului său împotriva Hamas în Fâşia Gaza, potrivit unui responsabil american, scrie AFP.
Jake Sullivan a discutat cu acest apropiat al premierului Benjamin Netanyahu despre „trecerea la o nouă fază a războiului pentru a se concentra asupra unor ţinte importante ale Hamas”, potrivit acestui responsabil al executivului american, sub protecţia anonimatului.
În cursul convorbirii au fost discutaţi, de asemenea, „paşii practici pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară şi a minimiza prejudiciul cauzat civililor”, precum şi „eforturile” pentru a favoriza eliberarea ostaticilor aflaţi încă în mâinile mişcării islamiste palestiniene Hamas.
Aliat istoric al Israelului, SUA insistă din ce în ce mai mult ca Israelul să favorizeze operaţiuni mai direcţionate, iar preşedintele democrat Joe Biden şi-a exprimat public dezacordurile cu guvernul conservator condus de Benjamin Netanyahu.
Marţi mai devreme, în timp ce armata israeliană îşi intensifica loviturile mortale asupra Fâşiei Gaza, şeful său de stat-major, Herzi Halevi, a afirmat că războiul va dura „încă multe luni”, conform Agerpres.
Marţi, aceşti înalţi responsabili au discutat şi despre necesitatea „de a pregăti ziua de după, inclusiv chestiunea guvernării şi securităţii Fâşiei Gaza, despre un orizont politic pentru palestinieni şi o continuare a lucrărilor de normalizare”, a mai declarat un oficial al Casei Albe.
Războiul dintre Israel şi Hamas a pus în aşteptare discuţiile cu privire la un posibil acord de normalizare între Israel şi Arabia Saudită, despre care prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a spus în septembrie că se „apropie” pe zi ce trece, reaminteşte AFP